Povratak na blog

Pokrećemo sat kodiranja!

Pokrećemo sat kodiranja!

Napredno znanje u informatičkim tehnologijama je postalo ogromna prednost za one koji ga posjeduju. Pretpostavlja se da će do 2018. g. u svijetu nedostajati gotovo dva miliona tehnološki obrazovanih radnika, te je neophodno činiti dodatne napore kako bismo naše mlade obrazovali u skladu sa potrebama tržišta. Obrazovanje mora pratiti globalne trendove društva, a informatičko obrazovanje predstavlja nezamislivi dio budućnosti.

Projekt Sat kodiranja je pokrenut s ciljem edukacije mladih i buđenja interesa za pomenuta zanimanja. Na taj način dugoročno gledano uradilo bi se itekako mnogo na smanjenju nezaposlenih kod mladih obzirom da su ova zanimanja prema svim saznanjima itekako tražena na tržištu rada.

Sat kodiranja se održava u mjesecu decembru. To je jedna sedmica početkom mjeseca kada mladi iz mnogih osnovnih škola u BiH imaju na svojim časovima informatike zadatak da, zamislite, kodiraju. Kroz pristupačne i zabavne igre oni uče programirati tako što likovima iz igrice zadaju zadatke i na taj način uče programski jezik. Pored toga veliki event kodiranja se održava jedan dan u Sarajevu u prostorijama CPCD – a, na kojem mališani iz cijele BiH dolaze kako bi skupa programirali. Na kraju eventa svakako se najboljima uruče i prigodni pokloni.

CPCD je prepoznao važnost ove vrste dodatnog obrazovanja među mladima, a dm se svakako pridružio uvidjevši važnost ovakvog jednog projekta. Radujemo se narednim mjesecima i osmijesima malih i velikih programera.

Do narednog čitanja puno pozdrava...

 

Top