Društveni angažman

Jedno od osnovnih načela našeg poslovanja i zadatak koji smo sebi postavili od početka je da kao uzorna zajednica djelujemo u okolini gdje se nalazimo.

Osim društveno odgovornih kampanja, trudimo se odazvati na različite aktivnosti usmjerene ka pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Prilikom novih otvorenja dm prodavnica uručujemo donacije lokalnim udruženjima, zajednicama i ustanovama. Na eventu dm beauty academy koji je kruna dm look kampanje već nekoliko godina, kroz donacije pružamo podrške različitim udruženjima i institucijama kulture. Od 2016. godine naše društveno odgovorne kampanje pod krovnim nazivom {ZAJEDNO} usmjerene su na unapređenje životnih uslova u lokalnim zajednicama te na unapređenje zdravlja.

Zdrav i lijep osmijeh

 

Lijepi zubi odraz su ljepote i zdravlja, a dm je stručnjak u oba područja. "Zdrav i lijep osmijeh" naziv je prve CSR kampanje koju je dm realizovao u Bosni i Hercegovini 2010. godine. Cilj ove kampanje bio je podići nivo svijesti i znanja o važnosti ispravne i pravovremene brige o dentalnoj higijeni kod najmlađih. Povod realizaciji kampanje bila je činjenica da 90% petogodišnjaka ima karijes. U sklopu kampanje kupci u dm prodavnicama mogli su kupiti majicu za mališane uz koju su dobijali brošure edukativnog sadržaja s uputama za pravilnu njegu usne šupljine. Sav prihod od majica iskorišten je za finansiranje edukativnih predstava u 30 vrtića. Kampanja je krunisana donacijom od 10.000 KM Domovima zdravlja u nekoliko gradova BiH.

 

Drugi put kampanja je realizovana u 2015. godini pod motom "Od malih nogu treba znati kako zube sačuvati". U sklopu kampanje osnovne škole pozvane su poslati crteže učenika na temu dentalne higijene te tako sudjelovati u takmičenju u kojem je 10 najkreativnijih crteža nagrađeno edukativnom predstavom za učenike škole. Više od 11.600 kupaca podržalo je donaciju kupovinom proizvoda dentalne higijene u vrijednosti od 10 KM i više. Donacija u vidu četkica i pasti za zube uručena je mališanima u 48 ustanova za odgoj i obrazovanje djece u BiH. U znak zahvalnosti za podršku kampanji kupci su uz kupovinu na poklon dobili ceker s apliciranim pobjedničkim crtežima.

Djeca sunca

 

Od 2012. godine kampanjom Djeca sunca informišemo i educiramo javnost o pravilnoj zaštiti kože od sunca i prevenciji bolesti kože, prvenstveno malignih melanoma. Tokom proteklih šest godina na gradskim kupalištima širom BiH organizovani su besplatni dermatološki pregledi, te uz podršku kupaca uručene donacije. Za pet godina pregledano je blizu 1.800 građana. dm je 2012. i 2013. godine uručio donaciju dječijih proizvoda za zaštitu kože od sunca u 13 domova za djecu bez roditeljskog staranja širom BiH, dok je 2015. uručena donacija 10 ručnih dermoskopa Udruženju Melanoma u BiH.

 

Na dermatološkim pregledima u protekle tri godine posebnu pažnju građana privukla je UV kamera pomoću koje je moguće vidjeti kakav utjecaj sunčeve UV zrake ostavljaju na kožu prije i poslije nanošenja proizvoda za sunčanu njegu.

Imajući u vidu porast broja osoba oboljelih od kožnih bolesti i melanoma nastavit ćemo s nastojanjima da se preventivnim pregledima i stručnim savjetima ovaj broj smanji, uz bogatu ponudu proizvoda iz asortimana za zaštitu od sunca.

Za dobar početak

 

Imajući na umu zabrinjavajuće statističke podatke o siromaštvu u BiH, dm je u saradnji s Pampersom i Caritasom tokom aprila i maja 2011. proveo svoju drugu društveno odgovornu kampanju „Za dobar početak“. Prema podacima UNICEF-a iz novembra 2010. u BiH je živjelo oko 170.000 djece u siromaštvu. Cilj kampanje bila je podrška i pružanje boljeg početka bebama u BiH kroz donaciju pelena. Podršku kampanji dali su kupci ostvarivši kupovinu iznad 50 KM. Svaka dm prodavnica je u saradnji s partnerom kampanje Pampersom i drugim dobavljačima asortimana za bebe uspjela podržati po 10 porodica s dvomjesečnom zalihom pelena.

 

Ponovnom realizacijom ove kampanje u 2014. godini dm je zajedno sa svojim kupcima želio pružiti mamama i bebama ugodniji početak zajedničkog života i pridonijeti tome da sjećanja na boravak u porodilištima budu lijepa. Kupovinom iznad 30 KM u dm prodavnicama, kupci su dali svoj doprinos kampanji, a kao znak zahvale dobili rokovnik. Uz podršku kupaca prikupljena su značajna sredstva te se donacijama u iznosu od po 5.000 KM omogućilo poboljšanje uslova boravka mama i beba u porodilištima u Foči, Konjicu, Doboju i Goraždu, a svakako i olakšao rad osoblja u ovim zdravstvenim ustanovama.

 

 

Za zdrav život

 

U kampanji Za zdrav život 2013. godine učestvovali su građani, koji su kupovinom označenih proizvoda u dm-u, u vrijednosti od 20 KM ili više donirali po 1 KM za aktivnosti kampanje.

Također, u okviru kampanje u odabranim dm prodavnicama organizovani su zdravi obroci te savjetovanja sa nutricionisticom kao i mjerenje indeksa tjelesne težine. Cilj kampanje bio je potaknuti što veći broj građana na zdrav i aktivan život i skrenuti pažnju roditelja i djece na važnost zdravih prehrambenih navika unutar porodice te bavljenja sportskim aktivnostima u cilju smanjenja pretilosti kod bh. djece i omladine. 
Finansiranje gradnje fitness parka na Vilsonovu šetalištu u Sarajevu bila je kruna kampanje.
Uz to dm je donirao i 7 sprava za vježbanje ustanovama za djecu širom BiH.

 

 

 

Top