Povratak na blog

Jedno od temeljnih prava svakog djeteta je pravo na igru

"Ne smijemo dopustiti da djeca u bolnici budu izolovana"

Najbitniji dio dana svakog djeteta jeste vrijeme kada se igra. Igra je dio života i stvaralaštva djeteta, kao i temelj dječijeg razvoja, njegovih tjelesnih, intelektualnih i siocio-emocionalnih sposobnosti. Dijete se u igri razvija, stiče prve pojmove o sebi i svojoj okolini.

 

Udruženje „Naša djeca“ Zenica želi dati novu dimenziju boravka djeteta u bolnici implementacijom projekta „Bolnica, prijatelj djeteta“.

Dječiji odjel Kantonalne bolnice Zenica, pored soba u kojima borave djeca, ima i zajednički prostor koji će se urediti i prilagoditi djeci. Zidovi se planiraju ukrasiti novim tapetama i naljepnicama, prostor obogatiti računarima i knjigama dakle, napraviti biblioteku koja će biti dostupna svoj djeci. Da bismo djeci olakšali i na neki način uljepšali boravak u bolnici, nabavit će se i igračke sa kojima djeca mogu da se igraju bez nadzora volontera.

 

„Obzirom da je glavni cilj projekta olakšati djeci boravak u bolnici, nastojimo osmisliti aktivnosti koje će pridonijeti tome, a samim tim omogućiti djeci lakši povratak svakodnevnim i školskim obavezama. Naše dosadašnje iskustvo pokazalo je da su sprovedene aktivnosti nešto što je neophodno u svakoj bolnici. Projekt je spojio igru i učenje, te potrebe djece u bolnici. Djeca koja borave u bolnici su fizički i prostorno izolovana, ali ne smije se dopustiti da budu izolovana na bilo koji drugi način“, riječi su Ernada Bihorca, sekretara Udruženja „Naša djeca“.

Top