Često postavljana pitanja

Koji proizvođači su obuhvaćeni pozivom?
Poziv je upućen proizvođačima koji su registrovani kao Pravno lice na teritoriji BiH ne duže od tri godine. To trebaju biti proizvođači proizvoda ili linije proizvoda iz segmenta hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića i čajeva, ili proizvoda za njegu tijela, lica i kose proizvedenih u BiH čiji proizvodi do sada nisu etablirani na bh. tržište što podrazumijeva da nisu uvršteni u ponudu niti jednog trgovačkog lanca (sa dva ili više prodajnih objekata) koji posluje u BiH i koji se nalazi u PDV sistemu. Poželjno je da prijavljeni proizvodi budu ekološki prihvatljivi te da ne utiču negativno na zdravlje čovjeka ali ni na okolinu prilikom procesa proizvodnje.

Iz Pravila i uslova:
a) koji su državljani BiH (ili koji u strukturi vlasnika svoje kompanije imaju omjer 51% prema 49% u korist državljana BiH)
b) koji su registrovani kao Pravno lice na teritoriji BiH ne duže od tri godine

c) čiji proizvodi nisu etablirani na bh. tržište, što podrazumijeva da nisu uvršteni u ponudu niti jednog trgovačkog lanca koji posluje na teritoriji BiH (sa dva ili više prodajnih objekata) koji se nalazi u PDV sistemu, niti trgovačkih lanaca van teritorije BiH
d) prednost će imati proizvođači čiji proizvodi imaju certifikat o organskoj proizvodnji

e) koji u toku 2018/2019. godine proizvedu proizvode sa rokom trajanja ne kraćim od šest mjeseci od trenutka ulistanja proizvoda ili linije proizvoda u asortiman dm drogerie markt iz segmenta hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića i čajeva, ili proizvoda za njegu tijela, lica i kose proizvedenih u BiH
f) čiji su prijavljeni proizvodi prikladni za skladištenje u pakirnim jedinicama na paletama na temperaturi od 18 do 22 stepena Celzijevih, pakirne jedinice su prilagodljive pripremi i slaganju za komadno slanje u pojedinačne prodajne jedinice/dm prodavnice
g) koji proizvode i sezonske polutrajne proizvode prikladne za skladištenje i transport prema istim uslovima opisanima u tački e)
Kada i kako je moguće prijaviti proizvod?
Proizvodi se mogu prijaviti u periodu od 19.3. do 6.5.2018. putem Startajmo {ZAJEDNO} online platforme www.dm-zajedno.ba.
Može li jedan proizvođač prijaviti više proizvoda?
Jedan proizvođač ima pravo da prijavi samo jedan proizvod ili liniju proizvoda. Mogućnost prijave proizvoda ili linije proizvoda u ime drugih proizvođača se isključuje.
Koji su kriteriji za odabir proizvoda?
Iz Pravila i uslova:
Prijavljeni proizvodi moraju ispunjavati Kriterije za odabir proizvoda.  
Kriteriji za odabir proizvoda su:
Proizvod treba da bude proizveden u BiH.
 • Poželjno je da proizvod sadrži najmanje 42% sirovine porijeklom iz BiH.
 • Proizvodi moraju pripadati kategoriji trajnih proizvoda.
 • Proizvod treba da bude deklarisan prema važećem zakonu u BiH.
 • Proizvod mora posjedovati dokaze o porijeklu sastojaka.
 • Poželjno je da su proizvodi prirodni što podrazumijeva da ne sadrže vještačke arome, boje ni konzervans. 
 • Proizvod mora sadržavati bar kod koji treba da bude čitljiv i jasan.
 • Proizvod treba da ima dokaz o zdravstvenoj ispravnosti.
 • Da skladištenje proizvoda ne podrazumijeva poseban sistem hlađenja.
 • Proizvođač mora biti u mogućnosti da isporučuje proizvode u distribucijski centar kompanije dm drogerie markt i to u roku od 72 sata od dana narudžbe.
 • Proizvođač je dužan da uz robu priloži prateću dokumentaciju (faktura i otpremnica).
 • Kvalitet robe koju proizvođač dostavlja mora biti u skladu s važećim zakonskim i podzakonskim propisima. dm drogerie markt zaprima isključivo kvalitativno ispravnu robu.

Kvalitativno neispravna roba je:
 
 • roba čiji kvalitet proizvoda i/ili ambalaže nije u skladu s naručenim od strane Organizatora
 • oštećena roba i/ili ambalaža
 • roba koja nije dostavljena u ugovorenoj ambalaži
 • roba koja nije isporučena u okviru dostatnog roka trajanja
 • roba kojoj nedostaje bar kod
 • roba kojoj nedostaje deklaracija
 • roba koja ne odgovara drugim standardima i zakonskim propisima.
Ko će činiti žiri za odabir proizvoda?
Žiri za odabir proizvoda činit će stručnjaci iz različitih područja. U prvom redu to su asortiman menadžeri dm-a, predstavnik Fondacije Mozaik, nutricionistica, prehrambeni tehnolog i član Udruženja poslodavaca FBiH
Šta će podrazumijevati podrška dm-a osim mjesta na policama dm prodavnica?
Podrška od strane dm-a podrazumijeva savjetovanje i mentoring dobavljača, skladištenje proizvoda, promociju odabranog proizvoda kroz dm kanale oglašavanja, potpunu marketinšku podršku, unapređenje ambalaže, podršku u istraživanju tržišta za potrebe razvoja proizvoda, pomoć prilikom iznalaženja specifičnih certificiranja (organski certifikat) i sezonsko ili trajno plasiranje proizvoda u dm prodavnicama (ovisno o proizvodu i količinama) u prodajnim objektima u Bosni i Hercegovini.
Kada će biti poznati odabrani proizvodi?
Odabrani proizvodi bit će objavljeni 5.7.2018. na platformi Inicijative www.dm-zajedno.ba te ostalim dm kanalima komunikacije, kao i u medijima. 
Kada se očekuje uvođenje tj. početak prodaje odabranih proizvoda?
Uvođenje proizvoda očekuje se nakon pripremne faze a najkasnije u februaru 2019. godine.
 
Top