Odgovori na često postavljena pitanja 

Koji proizvođači su obuhvaćeni pozivom?
Poziv je upućen proizvođačima koji su registrovani kao Pravno lice na teritoriji BiH čiji proizvodi do sada nisu uvršteni u ponudu niti jednog trgovačkog lanca koji se nalazi u PDV sistemu sa dva ili više prodajnih objekata koji posluje u BiH.

Iz Pravila i uslova:
Pravo prijave imaju proizvođači:
  1. koji su državljani BiH (ili koji u strukturi vlasnika svoje kompanije imaju omjer 51% prema 49% u korist državljana BiH)
  2. koji su registrovani kao Pravno lice na teritoriji BiH
  3. čiji proizvodi nisu etablirani na bh. tržištu, što podrazumijeva da nisu uvršteni u ponudu niti jednog trgovačkog lanca koji posluje na teritoriji BiH (sa dva ili više prodajnih objekata) koji se nalazi u PDV sistemu, niti trgovačkih lanaca van teritorije BiH 
  4. prednost će imati proizvođači čiji proizvodi imaju certifikat o organskoj proizvodnji 
  5. koji u toku 2020/2021. godine proizvedu proizvode sa rokom trajanja ne kraćim od šest mjeseci od trenutka ulistanja proizvoda ili linije proizvoda u asortiman dm drogerie markt iz segmenta hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića i čajeva, ili proizvoda za njegu tijela, lica i kose proizvedenih u BiH 
  6. čiji su prijavljeni proizvodi prikladni za skladištenje u pakirnim jedinicama na paletama na temperaturi od 18 do 22 stepena Celzijevih, pakirne jedinice su prilagodljive pripremi i slaganju za komadno slanje u pojedinačne prodajne jedinice/dm prodavnice
  7. koji proizvode i sezonske polutrajne proizvode prikladne za skladištenje i transport prema istim uslovima opisanima u tački e) i f)

Mora li proizvođač biti u PDV sistemu da bi se prijavio na Inicijativu?
Proizvođač ne mora biti u PDV sistemu kako bi izvršio prijavu proizvoda na Inicijativu.
 
Koji proizvodi su obuhvaćeni pozivom?
Poziv se odnosi na proizvode ili linije proizvoda koji odgovaraju drogerijskom asortimanu dm-a, a proizvode se u BiH. Poželjno je da prijavljeni proizvodi budu ekološki prihvatljivi te da ne utiču negativno na zdravlje čovjeka ali ni na okolinu prilikom procesa proizvodnje.
 
Kada i kako je moguće prijaviti proizvod?
Proizvodi se mogu prijaviti u periodu od 30.9. do 30.10.2020. isključivo putem formulara na {ZAJEDNO} online platformi www.dm-zajedno.ba.
 
Može li jedan proizvođač prijaviti više proizvoda?
Jedan proizvođač ima pravo da prijavi samo jedan proizvod ili liniju proizvoda. Mogućnost prijave proizvoda ili linije proizvoda u ime drugih proizvođača se isključuje.
Koliko domaćih proizvoda će dm podržati putem Inicijative?
Unaprijed nije definisan broj proizvoda koje će dm podržati putem Inicijative. Važno je da proizvodi koje proizvođači prijave, odgovaraju uslovima i kriterijima, budu kvalitetni i odgovaraju na potrebe tržišta.
 
Koji su kriteriji za odabir proizvoda?
Iz Pravila i uslova: Kvalitativno neispravna roba je:  
Mora li proizvod koji se prijavljuje imati bar kod?
Prilikom prijave proizvod ne mora nužno imati bar kod. Za odabrane proizvode, proizvođač se obvezuje da registruje ispravan bar kod pri GS1.
 
Ko će činiti žiri za odabir proizvoda?
Žiri za odabir proizvoda činit će stručnjaci iz različitih područja. U prvom redu to su asortiman menadžeri dm-a, predstavnik Fondacije Mozaik te stručnjaci iz drugih područja relevantnih za područja asortimana unutar kojih budu prijavljeni proizvodi.
 
Kada će biti poznati odabrani proizvodi?
Odabrani proizvodi bit će objavljeni 20.1.2021. na platformi Inicijative www.dm-zajedno.ba te ostalim dm kanalima komunikacije, kao i u medijima. 
 
Šta će podrazumijevati podrška dm-a osim mjesta na policama dm prodavnica?
Podrška od strane dm-a podrazumijeva savjetovanje i mentoring dobavljača, skladištenje proizvoda, promociju odabranog proizvoda kroz dm kanale oglašavanja, potpunu marketinšku podršku, unapređenje ambalaže, podršku u istraživanju tržišta za potrebe razvoja proizvoda, pomoć prilikom iznalaženja specifičnih certificiranja (organski certifikat) i sezonsko ili trajno plasiranje proizvoda u dm prodavnicama (ovisno o proizvodu i količinama) u Bosni i Hercegovini.
 
Kada se očekuje uvođenje tj. početak prodaje odabranih proizvoda?
Ulistanje proizvoda očekuje u periodu od marta do juna 2021. godine.
 
Top